Vespa asiàtica

Què és?

La vespa asiàtica (vespa velutina) és una espècie exòtica invasora procedent del sud-est asiàtic que va ser detectada per primer cop a les comarques gironines l'any 2012, iniciant un procés d'expansió per tot Catalunya. A Palafrugell l'augment del nombre d'avisos per avisament d'individus i nius ha anat en augment els darrers anys.

El cicle biològic

A la primavera les vespes reines construeixen petits nius primaris on crien les vespes obreres. A principis d'estiu les obreres construeixen els grans nius secundaris, d'uns 60 cm de diàmetre, que es localitzen a la copa dels arbres, en façanes d'edificis o en penya-segats litorals. A la tardor, neixen els mascles que fecunden noves reines, les vespes obreres moren, s'abandonen el nius i les reines fecundades passen l'hivern amagades.

Quin impacte té sobre la biodiversitat?

Competeix ecològicament amb espècies autòctones, sobretot pol·linitzadors de flora i de conreus. Depreda les abelles de la mel i n'afecta l'activitat recol·lectora.

Quins efectes té sobre la salut humana?

La vespa asiàtica no és més verinosa ni més agressiva que les vespes autòctones. La seva picada, com la d'altres himenòpters, a més de dolor pot causar una reacció a les persones al·lèrgiques. Cal mantenir-se a distància dels nius i no manipular-los.

Com actuar davant la vespa asiàtica?

Si es detecta un exemplar de vespa asiàtica no s'ha d’avisar a l'Ajuntament. En cas que s'identifiqui un niu, sí que cal avisar a l'Ajuntament que activarà el protocol de gestió local de la vespa asiàtica elaborat conjuntament amb la Diputació de Girona:

 1. Senyalització de la zona a l'entorn del niu per alertar de la seva presència.
 2. Valoració del risc per a la població segons ubicació del niu, freqüentació de la zona, i època de l'any:
  • En cas de risc baix o mitjà no s'intervindrà.
  • En cas de risc alt o mitjà amb agreujant es procedirà a l'eliminació del niu.
 3. Identificació de la titularitat de l'espai on s’ubica el niu.
  • Si el niu es detecta a la via pública l'Ajuntament es farà càrrec de la seva eliminació.
  • Si el niu està a un edifici privat, caldrà que el propietari contracti aquest servei a una empresa de control de plagues.

Durant els mesos de tardor és possible detectar un bon nombre de vespes asiàtiques al voltant de diferents plantes com l'heura, parres de raïm i alguns fruiters. Es tracta de les reines de velutina que s'alimenten del nèctar de les flors de la planta per així, tenir reserves per passar l'hivern.

Quan això passa, les vespes no són agressives envers les persones, i la millor actitud de prevenció és no molestar-les. Cal recordar, que els problemes de seguretat es produeixen per l'aproximació accidental als vespers.

Niu de vespa asiàtica trobat el 2019 a Palafrugell, a la Plaça de Mirepoix

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons