Conceptes

Sexe biològic: Conjunt de característiques biològiques, especialment de tipus genètic, orgànic i hormonal. Fa referència al cos.

Gènere: Conjunt de característiques d'origen cultural relatives a patrons de comportament i d'identitat sobre les quals s'estableix socialment la distinció entre homes i dones. Per bé que socialment s'atribueix el gènere masculí al sexe masculí i el gènere femení al sexe femení, aquests conceptes no són equivalents.

Orientació sexual: L'orientació sexual comprèn el desig, els sentiments i la identificació sexual. Una persona pot sentir atracció per les persones del seu mateix gènere (homosexual), d'un altre gènere (heterosexual) o les dues (p. ex. bisexual). Fa referència a qui ens agrada.

Identitat de gènere: És la vivència íntima i individual que cada persona fa del seu propi sexe i d'unes característiques de gènere, tal com cada persona la sent i l'autodetermina, sense que pugui ser definida per tercers, sigui corresponent o no amb el gènere assignat socialment al neixer. Fa referència a qui som.

Expressió de gènere: Rols, gestos i expressions associades a un gènere determinat. L'expressió de gènere té a veure amb el comportament social de les persones, independentment del seu sexe de naixement i de la seva identitat de gènere. Fa referència a com ens comportem i com ens relacionem.

Persona heterosexual: Dona amb un desig eròtic orientat als homes o home amb un desig eròtic orientat a les dones.

Persona homosexual: Dona amb un desig eròtic orientat a les dones o home amb un desig eròtic orientat als homes.

Persona bisexual: Persona amb un desig eròtic orientat a persones amb la seva mateixa identitat i d'altres.

Persona trans o transgènere: Persona que té una identitat de gènere diferent a l’assignada al nèixer, aquella que li va ser atribuïda segons les seves característiques biològiques (sexe).

Persona cis o cisgènere: Persona que té una identitat de gènere igual a l'assignada al nèixer, aquella que li va ser atribuïda segons les seves característiques biològiques (sexe).

Persona intersexual: Persona que a nivell de desenvolupament biològic, corporal, no s'ajusta al que tradicionalment es considera masculí o femení. Inclou, per exemple, genitals ambigus.

Persona queer: Persona que políticament es posiciona fora de les categories en el sistema sexe-gènere i rebutja identificar-se amb un home o una dona o amb una orientació sexual específica. Es relaciona amb la interseccionalitat i la lluita col·lectiva pels drets, més enllà de només els drets LGTBI+.

LGTBIfòbia: Aversió a l'homosexualitat, bisexualitat, el fet trans, la intersexualitat i a tot allò que hi pugui recordar, com pot ser una expressió de gènere femenina en un noi tot i que sigui cisgènere i heterosexual.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons