Rosa Laviña Carreras

Dates del fons 1917-2011

Rosa Laviña Carreras (Palafrugell 1918 – Tolosa 2011). Era filla de Martí Laviña, barber i llibreter de Palafrugell d'ideologia anarquista, i d'Engràcia Carreras, modista. A Palafrugell la Rosa treballava d'aprenenta de sastressa i militava a les Joventuts Llibertàries. El gener de 1939 la família va marxar a l'exili a França; a la frontera varen perdre el contacte amb Martí Laviña, que va morir el 7 de març de 1939 a Arràs.

Van passar per diferents camps de refugiats; és en el camp d'Argelers on la Rosa va conèixer Pere Vaqué, qui més endavant esdevindrà el seu marit. El matrimoni va establir el seu domicili a Montalban, on treballaven de sastres i realitzaven tasques d’ajuda per a la Solidaritat Internacional Antifeixista, ajudant a presos del franquisme i els seus familiars, a refugiats i a maquis (van tenir allotjats a casa seva Ramon Vila Caracremada i Marcel·lí Massana).

A Montalban va néixer la seva filla Diane. En Pere va morir quan la nena tenia quatre anys. Amb el temps la Rosa va refer la seva vida amb Etienne Guillemeau, a Tolosa, amb qui va continuar la tasca d'ajut a refugiats espanyols; amb ell va obrir un restaurant vegetarià. Rosa Laviña va continuar sempre vinculada a la CNT, i va mantenir una relació d'amistat amb Frederica Montseny. Escrivia a les autoritats d'Espanya i França donant la seva opinió sobre temes d'actualitat, i va aportar el seu testimoni en diferents actes, publicacions, documentals i investigacions sobre la Guerra Civil i l'exili.

Abans de la mort de Franco havia travessat la frontera en algunes ocasions; després, va mantenir amb assiduïtat el contacte amb Palafrugell, on venia a passar temporades. El març de 2011 la seva vila natal li va dedicar un carrer, arrel d'una enquesta popular.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons