Jaume Ferrer Massanet

Jaume Ferrer Massanet (Palafrugell, 1872 - 1922) fotògraf, pintor, escultor i taper és, sens dubte, un dels grans fotògrafs catalans de principis del segle XX. Va néixer a Palafrugell el 16 de juny de 1872 i als vint-i-cinc anys es va casar amb Enriqueta Vidal Cama, amb qui va tenir vuit fills. Malauradament, el 1910 moria la seva esposa i en el transcurs del temps va veure morir cinc fills. A la seva mort, l'any 1922, va deixar el seu llegat fotogràfic al seu fill Lluís.

Tot i que les seves fotografies són reconegudes per l'estil pictorialista imperant a l'època, les inquietuds de Jaume Ferrer per documentar gràficament la vida de Palafrugell i els seus habitants, oficis i costums malgrat les dificultats tècniques i de transport pròpies del moment, són el fet central d'aquest quadern. En aquest sentit, ens cal dir que aquest catàleg no pretén ser cap recull exhaustiu de la seva obra.

Les fotografies de Ferrer denoten una gran qualitat tècnica i amb molta cura dels enquadraments i les posades en escena dels subjectes i les situacions retratades. Això es pot apreciar especialment en la seva vessant com a retratista d'estudi, amb la qual es guanyava la vida, però també en les imatges de carrer i en altres de més elaborades i properes al pictorialisme.

La seva feina va ser valorada en diferents concursos, en què va rebre premis i mencions honorífiques. El seu fons es conserva a l'Arxiu Municipal de Palafrugell per voluntat de la seva família.

Més informació

  • Número publicació: 6
  • Autors: Biennal de Fotografia Xavier Miserachs | Arxiu Municipal de Palafrugell
  • Any: 2018
Jaume Ferrer Massanet

Darrera actualització

dijous, 18 octubre 2018

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons