Ruta dels americanos

Els Bassa Rocas i la Ruta dels americanos de Palafrugell

A la casa pairal dels Bassa Rocas, al carrer d'Irene Rocas número 1 de Llofriu, s'ofereix una exposició permanent sobre la família, la casa —avui centre social i cultural— i els americanos de Palafrugell.

A la planta baixa trobem una presentació de la Ruta dels americanos, amb quinze punts d'interès, que comença a Llofriu, passa per la vila i Calella i acaba al santuari de Sant Sebastià.

Joan Bassa havia emigrat a Cuba, era el contacte de molts llofriuencs allà i amb els beneficis dels seus negocis va construir la casa familiar, avui punt d'inici de la ruta. Els seus fills Florenci i Maria Gràcia anirien a viure a l'Argentina i hi portarien a terme una gran activitat en camps com la fotografia, el periodisme, la literatura i la traducció, construint un pont entre cultures.

A la primera planta de la casa hi ha els retrats de la família, començant per la mare, Irene Rocas, reconeguda especialment pels seus dietaris —dels quals podem llegir alguns fragments— i la col·laboració en el Diccionari català-valencià-balear. En l'habitació on hi ha els grafits dibuixats pels fills, s'indica quins són els seus autors i significat; al costat, s'ofereix un punt d'informació bibliogràfic sobre els Bassa Rocas i l'inventari del seu fons documental a l'Arxiu Municipal de Palafrugell. Hi podem veure també un audiovisual, a partir de les fotografies i la correspondència de la família, amb imatges de principi del segle XX de Llofriu, Catalunya i l'Argentina.

Finalment, a les golfes, on hi ha inscripcions a les parets des de principi del 1900 en referència a viatges d'anada i tornada a Amèrica, s'han ubicat plafons subjectats del sostre on es reprodueixen els elements que hi havia originàriament (queviures, objectes personals i de viatge, etc) i es pot escoltar una gravació sonora amb la lectura de cartes enviades des de Cuba, l'Argentina i Catalunya. Les vistes de l'Empordanet completen l'experiència dels visitants.

L'exposició, produïda per l'Ajuntament de Palafrugell, es va inaugurar el 23 de gener de 2011.

Visites

Les persones interessades en la visita de la casa o en la Ruta dels americanos es poden adreçar a l'Oficina de Turisme de Palafrugell, telèfon 972 300 228.

Casa pairal dels Bassa Rocas
Casa pairal dels Bassa Rocas
Casa pairal dels Bassa Rocas
Casa pairal dels Bassa Rocas
Casa pairal dels Bassa Rocas

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons