Josep Torres Jonama

Industrial surer i filantrop

Josep Torres i Jonama va néixer a Palafrugell el 26 de desembre de 1857. Amb només vint anys, empès per un esperit aventurer i descontent per la seva situació personal, va decidir marxar a les Amèriques. Es va establir a Nova York, i va iniciar amb èxit una sèrie de negocis relacionats amb el món del suro. De fet, Josep Torres va ser un dels creadors del tap corona. A mitjans dels anys vint, afectat per problemes de bronquitis, va deixar Nova York i es va instal·lar a la Costa Blava, a Niça. Amb el temps, es va anar desvinculant dels negocis del suro, però no va renunciar a altres tipus d'inversió com ara la borsa.

Des que Josep Torres va fer fortuna a Nova York, sempre va pensar com ajudar i contribuir a la millora del seu poble, Palafrugell. Va fer importants aportacions per modernitzar l'asil i l'hospital municipal, i també va contribuir a la millora d'alguns carrers del poble. Arran d'aquests ajuts, l'Ajuntament va decidir canviar el nom del carrer del Sol pel de carrer de Torres Jonama. L'any 1918, Torres va fer arribar part del seu testament a l’alcalde de Palafrugell, en el qual disposava deixar al poble gairebé una tercera part de la seva fortuna. L'Ajuntament va convocar una sessió extraordinària i va decidir anomenar-lo fill predilecte de la vila.

No va ser fins l'any 1925, al cap de vint anys de la seva primera proposta, que Josep Torres va poder convertir en una realitat el seu desig de construir una nova escola per a la població. Va morir a Niça el 15 de desembre de 1946, a l'edat de vuitanta-vuit anys, i el 22 d'abril de 1947 les seves despulles van ser traslladades a Palafrugell, tal com ell havia disposat.

Josep Torres Jonama va ser anomenat fill predilecte de Palafrugell el 21 de novembre de 1918.

Josep Torres Jonama

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons