Modest Cuixart Tàpies

Pintor

Modest Cuixart i Tàpies va néixer l'any 1925 a Barcelona. Als setze anys ja va començar a realitzar les seves primeres pintures i dibuixos. Va iniciar els estudis de Medicina, que abandonaria dos anys més tard per dedicar-se íntegrament a la pintura. L'any 1948 va fundar la revista Dau al Set, amb Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Arnau Puig i Joan-Josep Tharrats. Aquest mític grup va sacsejar l'àrid panorama artístic de la postguerra espanyola des d'una posició protestatària i avantguardista. Li va ser concedida un beca per anar a París, i des d'aquesta ciutat, va viatjar per diversos països europeus, i es va traslladar a Lió.

Va presentar a Barcelona, l'any 1957, les seves construccions heteroplàstiques que incorporaven a la tela tubs, cables i altres materials. És en aquest període quan s'obre una etapa de gran activitat expositiva nacional i internacional. Va assolir el màxim reconeixement internacional l'any 1959, en obtenir el Primer Premi Internacional de Pintura de la V Biennal de Sao Paulo -hi van quedar com a finalistes Francis Bacon i Alberto Burri- i el Premi de Pintura Abstracta de Lausana. Al principi dels anys seixanta va ser seleccionat per a exposicions d'art vanguardista al Guggenheim Museum de Nova York, i a la Tate Gallery de Londres, per a l'exposició L'objet al Museu d'Arts Decoratives de París, i també al MOMA de Washington i a galeries d'Europa, els Estats Units, Japó i Pròxim Orient.

L'any 1963 va provocar un gran impacte amb els tràgics Nens sense nom (sinistres composicions amb nines destrossades encolades amb tela) exposats a la galeria René Metras, peces que s'acompanyaven amb d'altres plenament tridimensionals basades en la manipulació d'objectes. Es tractava de la seva peculiar visió del new dadà, del pop art i del noveau realisme. Es va establir a Palafrugell l'any 1971, i va iniciar una etapa de creativitat efusiva caracteritzada per una figuració que fluctuava entre el lirisme, el barroquisme i cert caire sinistre i que es va estendre fins a finals dels 80. L'any 1983 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Clau d'Or de la Ciutat de Barcelona. Un any més tard, va rebre del rei Joan Carles I la Encomienda de la Orden de Isabel la Católica.

Li va ser concedida la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes del Ministeri de Cultura l'any 1999, i un any més tard li va ser lliurada pel Rei Joan Carles I la Medalla al Mérito en las Bellas Artes. El 2002 es va inaugurar la Plaça Modest Cuixart de Palafrugell i també es va inaugurar el Taller Cuixart BCN, seu i museu de la Fundació Cuixart a Barcelona. Modest Cuixart va morir a Palafrugell, la matinada del 31 d'octubre del 2007, a l'edat de vuitanta-un anys. Les seves cendres reposen al cementiri de Palafrugell.

Modest Cuixart Tàpies va ser anomenat fill adoptiu de Palafrugell el 4 de març de 2006.

Modest Cuixart Tàpies

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons