Allada, Carrer de l'

Hi ha dues opinions sobre el nom, recollides per Ramir Medir. Tradicionalment significa el lloc on es feia el mercat d'alls, i possiblement de verdures, durant l'edat mitjana. Una altra opinió és creure que la primera síl·laba, al, significa 'altura', i la resta, allada, vol dir 'baixada' o 'davallada'.

Segons dades facilitades per Jordi Cama, en els llibres sacramentals de la parròquia de Sant Martí, ja es menciona el carrer de l'Allada en el naixement de Sebastià Pujol el 13 de juny de 1557. Com que el nom de l'Allada també es troba en altres poblacions amb relació al mercat, és força probable que en aquest carrer i a la placeta que hi havia al capdavall es fes el mercat medieval de Palafrugell.

Antigament l'Allada només tenia sortida pel carrer del Consell i no davallava a l'actual plaça Nova, sinó que al costat de llevant de la placeta només hi havia un carreró per anar a Can Carreras i un clavegueró que conduïa l'aigua plujana per sota la muralla cap als Valls. En una capbrevació que fa Joan Carreres l'any 1556 al monestir de Santa Anna, consta que aquest carrer era conegut vulgarment com a carrer d'en Vela.

Noms anteriors

En Vela.

Fonts documentals

Medir, Ramir. 'La nomenclatura de las calles y plazas de Palafrugell'. Revista de Palafrugell (març de 1967). La primera vegada que consta és en el registre de baptismes de la parròquia de Sant Martí de Palafrugell (13 de juny de 1557).

Més informació

  • Data d'aprovació: dimarts, 01 gener 1557
  • Segle: XVI
  • Nucli de població: Palafrugell

Darrera actualització

dilluns, 02 setembre 2019 14:17

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons