Un sol poble, un gran poble

Can Bech número 57 octubre-novembre 2017

Vivim dies històrics. La manifestació del 2010, la diada del 2012 i les cinc que l'han seguida, el 9-N, el 27-S, l'anunci del referèndum... I, sobretot, l'1-O. Vivim dies històrics perquè estem fent Història. I, malgrat tot, aquestes darreres setmanes som molts els que tenim una sensació diferent, mai viscuda en aquests darrers anys de procés.

El caràcter vinculant del referèndum celebrat aquest octubre, però també la ferotge repressió de l'Estat espanyol, han dotat l'1-O i els fets que l'han envoltat d'una transcendència ben palpable. A l'esperpèntica persecució de paperetes i urnes se li va afegir la persecució a 700 alcaldes, inclòs el de Palafrugell, Josep Piferrer. El mateix dia que l'acompanyàvem en la seva compareixença davant el fiscal a Girona, ens despertàvem amb la notícia de 15 detencions d'alts càrrecs i treballadors sospitosos d'estar relacionats amb la impressió de paperetes. Barcelona va oferir al món la primera gran fotografia de les protestes per les actuacions policials, com molts altres pobles i ciutats, també Palafrugell.

El dia 1 d'octubre ens vam llevar de manera molt diferent a la d'aquell 9-N. Alguns fins i tot no van anar a dormir, d'altres es van aixecar molt, molt d'hora per protegir uns col·legis electorals que corrien el risc de ser precintats. La il·lusió d'una data tan esperançadora era continguda, limitada per la incertesa. Ben aviat, les imatges de la brutalitat amb què la Policia Nacional i la Guàrdia Civil maltractaven les persones aplegades als col·legis electorals van infondre'ns indignació, ràbia, impotència i sí, també por. I amb tot, res no va poder diluir aquesta il·lusió i aquesta esperança dipositades en un dia en què el poble va imposar-se a l'ús de la força. Un dia en què el poble va fer seva la democràcia.

Les imatges han donat la volta al món i no són pocs els opinadors d'arreu que han escrit que la violència de l'Estat legitima un referèndum que, d'altra banda i en les condicions en què va ser portat a terme, va obtenir un resultat clar. Hi va haver referèndum i, amb ell, Catalunya va demostrar que mereix un estat propi, independent i on la democràcia i la justícia social prevalguin.

Catalunya avui és un poble cohesionat al voltant de la defensa a ultrança dels valors democràtics. Bona mostra en són la mobilització viscuda arreu del país el 3 d'octubre, en què a Palafrugell es van congregar unes 5.000 persones als carrers. Cal no perdre de vista aquesta unitat, perquè l'èmfasi en la defensa dels drets i les llibertats és la millor base que es pot tenir al moment fundacional de la República. Amb aquests valors ben impregnats en la nostra societat, ara és el moment d'implementar el resultat del referèndum. No serà fàcil, però hem demostrat sobradament el que som capaços de fer, de manera pacífica però amb la determinació que ens dona la força de les nostres conviccions.

Des d'ERC Palafrugell no ens podem oblidar de donar-vos les gràcies a tots els palafrugellencs i palafrugellenques pel vostre esforç i suport a l'hora d'ajudar a mantenir oberts els col·legis i de sortir al carrer a fer sentir la nostra veu. Per tot això cal també felicitar-nos. El món ens mira; ara sí, més que mai, i el que veu és una gran mostra de coratge col·lectiu en defensa del patrimoni humà més valuós: la democràcia. Un sol poble, un gran poble.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons