Repensar la dinamització comercial

Can Bech número 52 desembre 2016-gener 2017

L'adveniment de la crisi després dels anys daurats de la construcció va tenir, i encara té, greus efectes socials i econòmics. D'altra banda, la pèrdua de nivell adquisitiu per part dels consumidors es va traduir en un descens perllongat, i sense precedents des de l'era democràtica, de les vendes en el sector comercial. Una crisi, doncs, que va colpir tot l'espectre econòmic però que va repercutir, especialment, en el comerç.

Els efectes van ser demolidors: bona part de les botigues no ho van superar i van anar quedant, cada cop més, locals buits. El trencament del continu comercial fou, per tant, una conseqüència que va empitjorar, de retruc, la situació.

D'ençà l'any passat, però, hi ha hagut una certa recuperació d'aquest continu. És una evidència que es pot comprovar passejant pels principals eixos comercials de la vila. Actualment hi ha més comerços oberts que en els pitjors moments de la crisi. Aquest fet ens porta a parlar de que entenem que estem en un moment de canvi de tendència econòmica. Això no vol dir, en cap cas, que la crisi hagi passat però sí que comença ha haver-hi una certa recuperació, que no afecta a tot arreu per igual, però que, en el cas del comerç, comença a produir uns resultats més que palpables.

Mentrestant, els empresaris i els nous emprenedors s'han hagut d'adaptar als nous temps. Vivim en un món molt canviant, que viu acceleradament i en el que la crisi econòmica ha generats nous patrons de comportament i un canvi d'hàbits de compra. En definitiva, que qualsevol manual de recomanacions anterior al 2007 no serveix per a res.

Tot plegat, sumat a les dificultats per les que passa la pròpia associació de comerciants (ACOPA) a l'hora de tenir una massa d'associats àmplia i de poder fer la seva tasca imprescindible de dinamització, ens porta a pensar que és un bon moment per fer un anàlisi profund de la situació actual que vagi acompanyat d'un nou pla d'actuacions. Un treball de camp que ha comptar, indefectiblement, amb el treball conjunt de sector privat, IPEP i el guiatge d'un consultor especialitzat.

Un nou projecte que cal desenvolupar sense límits ni pors, amb la voluntat de repensar-ho tot, però tocant de peus a terra i sabent fins on podem arribar. Amb el desig d'actualitzarse i de prendre les decisions de futur, equivocades o no (això només ho dirà el temps), el màxim d'objectivades possible. En definitiva, aquest procés ha de servir per sumar a tothom en una mateixa direcció amb el convenciment que aquelles accions en les que s'hi destinen els recursos són les més apropiades i amb les que aconseguirem un millor retorn.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons