Museu del Suro: comença el compte enrere

Can Bech número 68 desembre 2019-gener 2020

Després d'anys d'interinitat prolongada, durant els quals els palafrugellencs ens hem acostumat a un Museu inacabat, encara que ple de vida, com ens acostumem de ben petits a la silueta merletada del campanar inconclús de Sant Martí, a partir d'aquest 2020, el Museu del Suro enfilarà, per fi, la recta final amb l'inici dels treballs d'implementació de la nova museografia, que no només li conferirà la forma definitiva, sinó que el convertirà en un dels principals del país i en un dels més moderns d'Europa.

Vuit anys després de la inauguració de l'espai fabril del Can Mario com a seu del nou Museu del Suro, abillat provisionalment amb la museografia heretada de l'antic espai del carrer de la Tarongeta, ara toca vestir-lo com cal dotant-lo d'una exposició permanent feta a mida i concebuda amb els criteris museístics més actuals i la tecnologia més avançada. El projecte ha estat dissenyat per l'empresa especialitzada Stoa (www.stoa.es/ca), sota la supervisió dels professionals del Museu del Suro, que han vetllat perquè tot l'univers surer hi fos representat: de l'ecosistema de la sureda a l'aprofitament del suro per la indústria aeroespacial, passant pel treball infantil, les societats recreatives o els tapins valencians...

L'execució del projecte es durà a terme en dues fases: la primera, prevista per al 2020, transformarà la planta baixa del Museu. A continuació, el 2021 tindrà lloc la fase corresponent al pis superior. Hi haurà encara una tercera fase, centrada en la planta baixa i el soterrani de l'edifici annex de Cal Ganxó, on està previst que s'hi habiliti una enoteca-cafeteria que maridarà amb la part dedicada al suro.

El projecte està cofinançat per l'Ajuntament de Palafrugell i els fons FEDER de la Unió Europea, amb l'ajut de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya a través del mNACTEC. El còmput total de la inversió vorejarà els tres milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'aportarà aproximadament un 40%, percentatge que procurarem rebaixar a través de noves línies de subvenció que estem explorant. En qualsevol cas, l'esforç econòmic que suposarà queda plenament justificat per l'oportunitat de dotar la Vila d'un equipament cultural de rang nacional i projecció internacional amb tot el potencial que això porta aparellat.

El nou Museu del Suro, un cop s'inauguri, serà el resultat d'un gran esforç compartit per diferents equips de govern i per moltes persones que hi hauran col·laborat per fer possible que Palafrugell i les comarques de Girona disposin d'un museu a l'alçada de la importància cabdal que va tenir la indústria del suro en el desenvolupament econòmic, social i cultural del nostre territori, des del segle XVIII i fins ben entrat el segle XX, i que encara avui, en ple segle XXI, continua aportant-nos riquesa, alhora que identitat.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons