Diversificar i difondre: enfortir el sector surer

Can Bech número 51 octubre-novembre 2016

El passat 30 de setembre, l'Institut Català del Suro va lliurar el Premi d'Emprenedoria - Idea de Negoci a un projecte per a un revestiment de suro i per tant, 100% ecològic, pensat per a la protecció d'humitats, solució al salnitre, l'encapsulament de fibrociment i per a la millora acústica, entre altres coses.

És un reconeixement a la tasca d'innovació per aplicacions d'aquest material tan nostre que no sigui el tradicional tap.

El premi es va instaurar, amb la col·laboració de l'IPEP, per donar més visibilitat al sector surer i donar sortida a les propostes que sovint arriben a l'ICSuro amb l'afany de trobar nous usos al material.

L'entitat promotora va rebre 17 projectes aspirants al premi, entre elles, propostes d'estris de cuina, objectes de disseny, joguines, articles esportius i solucions per a la construcció.

D'altra banda, del 5 al 7 d'octubre, el Museu del Suro ha acollit el XIV Simposi de l'Associació de Museus del Vi d'Espanya, sota el títol En les perifèries del món del vi. L'any 2014, el Museu del Suro, que forma part d'aquesta associació, va rebre la proposta d'organitzar aquets simposi amb els següents objectius:

  • Donar a conèixer en profunditat el món del suro, tant des d'un punt de vista patrimonial com de present i futur, entre persones vinculades al sector vitivinícola, podent actuar, posteriorment, com a prescriptors. Palafrugell és una de les poblacions que més taps transforma i comercialitza de Catalunya. A més, acull la seu de l'Institut Català del Suro, l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), la Xarxa Europea de Territoris Surers (RETECORK) i el mateix Museu del Suro.
  • Ampliar el coneixement de les perifèries del vi amb ponències d'un territori on el suro i les vinyes conviuen des de fa segles, en un binomi inseparable que el fa diferenciador.
  • Donar a conèixer la DO Empordà, el patrimoni cultural (inclòs l'enogastronòmic) i el paisatge del territori.
  • Facilitar la posada en comú i el contacte entre els professionals del sector surer, enòlegs, sommeliers, i tots aquells que s'estan formant en aquest sentit.
  • Apropar a tots els assistents el passat i el present del nostre territori, la seva cultura i la civilització surera.

Definitivament, la industria del suro per una banda, reafirma la seva línea d'innovació amb noves aplicacions per aquest material; i per l'altra, potencia l'espina dorsal del sector, el tap de suro. Palafrugell segueix apostant pel sector posant a la seva disposició totes les eines de les seus institucionals que s'ubiquen al municipi.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons