Gestió de la fracció vegetal

Com gestionar bé els residus orgànics d'origen vegetal

L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palafrugell ha engegat una campanya per conscienciar la població sobre la gestió dels residus orgànics d'origen vegetal, l'anomenada fracció vegetal. L'objectiu és establir bones pràctiques en el reciclatge de les restes de poda d'arbres i arbustos, gespa, pinassa, fullaraca, rams de flors, etc. Aquesta iniciativa municipal compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya.

Què és la fracció vegetal?

Són els residus orgànics d'origen vegetal que es poden degradar biològicament. Hi ha dos tipus de fracció vegetal:

  • Fracció vegetal gran llenyosa: poda d'arbres i arbustos (requereix trituració prèvia per ser reutilitzada)
  • Fracció vegetal petita no llenyosa: gespa, pinassa, fullaraca, rams de flors...

És obligat reciclar la fracció vegetal i fer-ne una bona gestió.

Què cal fer amb la fracció vegetal?

Portar-la a la Deixalleria Municipal. Es troba ubicada al Camí Vell de Tamariu, s/n i el telèfon és el 972 306 186. Està oberta de dilluns a divendres de 8 a 20 h, els dissabtes de 9 a 19 h i els diumenges i festius està tancada.

Trucar per tal que la recullin. Es pot trucar al telèfon gratuït del Servei de recollida de poda i trastos, el 900 100 810, per tal de concertar dia i hora. L'horari d'atenció telefònica és de dilluns a dissabte, de 8 a 20 h.

Fer compostatge a casa. El compostatge domèstic consisteix a aprofitar les restes orgàniques de la cuina i del jardí a la pròpia llar per reciclar-los en adob natural que podem aplicar a les nostres plantes, al jardí o a l'hort. Si us interessa tenir un compostador i rebre assessorament gratuït, podeu trucar a l'Àrea de Medi Ambient al telèfon 972 613 100.

Què se n'obté de la fracció vegetal?

Poda triturada. Per poder fer encoixinats (mulching) per cobrir zones enjardinades per retenir la humitat del sòl i evitar el creixement de males herbes.

Biomassa. Com a combustible de les calderes i plantes de biomassa.

Adob o compost. Per fertilitzar terres i retornar la matèria orgànica al sòl.

Què NO és permès?

Cremar restes vegetals sense el permís del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Es recomana evitar aquesta pràctica, doncs perdem matèria orgànica que és tan necessària pels nostres sòls.

Dipositar la fracció vegetal al contenidor de rebuig. Es generen molts problemes ambientals a l'abocador i no es pot aprofitar el compost.

Dipositar la fracció vegetal al contenidor de matèria orgànica. Es pot dipositar només un màxim de 50 litres/dia d'herba. En cas contrari, es col·lapsa el contenidor i no es deixa espai per la resta d'usuaris.

Dipositar la fracció vegetal al terra. Dóna mala imatge a l'espai públic i perjudica el medi natural perquè pot augmentar el risc d'incendi i pot ser una font de dispersió de plantes al·lòctones i invasores que perjudiquen el medi natural.

Gestió de la fracció vegetal

Darrera actualització

dimecres, 05 desembre 2018 13:13

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons