Decidim?

Can Bech número 65 febrer-març 2019

Molt sovint els representants polítics ens omplim la boca amb la paraula participació. És un concepte atractiu. De fet, per tots aquells que volem impulsar un nova manera de fer política i acostar les persones a les decisions que es prenen des de l'àmbit municipal, acaba resultant imprescindible. Però per a què aquesta participació sigui realment efectiva, cal un esforç important per totes les parts. Moltes vegades tens la sensació que malgrat que una part de la societat et demana aquest apoderament i la possibilitat de prendre part, una altra de molt àmplia viu aliena a aquesta demanda i no té cap, o molt poc, interès. En tot cas, aquest representa un repte més a l'hora de canviar la cultura democràtica i participativa del nostre país. Mai pot ser excusa per no seguir-ho intentant i per trobar noves eines que permetin consultar la ciutadania i que aquesta se senti més ben representada i escoltada.

De fet, l'Ajuntament de Palafrugell compta amb una xarxa de taules i òrgans participatius que cal posar en valor i que, per molta gent, són desconeguts. El gabinet de relacions ciutadanes es reuneix de manera regular amb totes les associacions de veïnes i veïns, així com amb els Consells de nucli. En l'àmbit social, hi ha espais de trobada com la taula municipal de cooperació, el consell municipal de benestar social, la taula municipal de coordinació de l'habitatge, etc., on s'informa i es coordinen les polítiques vinculades al tercer sector. I com aquests dos exemples, podríem seguir en gairebé tots els àmbits: esports, promoció econòmica, etc. Aquests òrgans sectorials són un bon model i una molt bona manera de fer partícips a les entitats, ja que cadascuna pot treballar en el seu àmbit, allà on se sent més còmode i interpel·lada.

Entenent que aquesta part és millorable, sempre tot és millorable, però que està més o menys resolta, el repte principal és, doncs, com afrontem els processos participatius generalistes, dirigits a la població en general i sobre qüestions més transversals, que escapen d'un àmbit concret. Dins aquest aprenentatge que suposa la cerca de nous models que permetin una participació i una escolta més activa, les noves tecnologies representen un nou i potent aliat, que obre noves possibilitats.

Per aquest motiu, l'Ajuntament ha posat en funcionament la plataforma digital Decidim amb l'objectiu de promoure els processos de participació ciutadana. Aquest nou portal de participació permet participar, debatre i decidir de manera col·lectiva.

El projecte promou que la participació de la ciutadania en la presa de decisions que afecten les polítiques públiques municipals no es limiti al vot, sinó que facilita l'accés a la informació, la visualització, el tractament i l'anàlisi de dades, i la deliberació de les propostes afavorint la transparència.

Una nova eina, disponible a decidim.palafrugell.cat, que ens permetrà seguir avançant en la construcció d'un Palafrugell millor per a totes i tots i entre totes i tots.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons