Concurs públics

Can Bech número 61 juny-juliol 2018

En els darrers mesos hem estat immersos en la polèmica dels concursos per a les concessions del servei de boies i altres usos del litoral, i del servei de salvament marítim.

Sense entrar en les decisions finals, sí que ens agradaria poder detallar una mica el procés. Especialment després d'haver rebut molt comentaris, alguns molt crítics, sobre la redacció del plec de condicions i el per què en aquestes condicions no s'incloïa aspectes específics d'algunes empreses o entitats que optaven al concurs. Com per exemple la proximitat de l'empresa o sigui que fos de Palafrugell, que es tingués en compte que, els que fins llavors donaven el servei, ho havien realitzat favorablement, o que l'empresa o entitat efectuava un retorn social per a la població.

Amb tota seguretat, la majoria d'aquestes intencions tenen uns fonaments ben intencionats i una realitat inqüestionable.

Llavors, com és que, amb tots aquests arguments, sols es tinguin en compte criteris tècnics i econòmics?

Doncs senzillament perquè les normatives actuals ens obliguen. La legislació que regula les contractacions de l'administració és pública cada vegada més restrictiva, més impersonal. Som conscients que aquestes restriccions perjudiquen especialment a entitats molt lligades a Palafrugell. Creu Roja, Amics de Llafranc, Club Vela Calella, Club Nàutic Tamariu són els quatre exemples més significatius. I això fa que empreses foranies, sense coneixement del territori puguin optar a la concessió i guanyar-lo. Però posar pals a les rodes per beneficiar empreses locals és prevaricar. Cal remarcar que el control de l'administració supramunicipal és constant. De fet, aquest ajuntament té obert un expedient sancionador per l'Agència Catalana de la Competència perquè va trobar indicis que en un concurs no es respectava escrupolosament la lliure competència. I les sancions d'aquesta agència solen ser considerables.

Mentre això passa, hi ha ciutadans que qüestionen el procés i es pregunten qui garantirà l'eficàcia del servei. Durant el concurs, el paper de l'ajuntament és assegurar-se de la solvència de les empreses. Un cop concedit, ha de garantir que el servei al usuaris sigui el més eficient possible. No solament amb les noves empreses sinó amb totes.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons