25 anys d'institucions sureres a Palafrugell

Can Bech número 50 agost-setembre 2016

Aquest any es compleix el 25è aniversari de la creació de l'Institut Català del Suro, amb seu a Palafrugell.

El sector surer fa més de 250 anys que crea activitat econòmica; a partir de 1980 amb l'aplicació de noves tècniques i tecnologies en els processos productius i per respondre a les exigències dels seus clients, el sector va apostar per la implantació de sistemes de qualitat, normalitzar els productes i assolir certificacions com a eina per ser més competitius. Amb aquestes autoexigències, les empreses van creure vital l'existència d'un centre tecnològic que avalés aquesta activitat i bon fer.

Tant per la banda industrial com forestal, s'insistia en la seva necessitat i la Generalitat de Catalunya l'any 1991 va crear, mitjançant decret, l'Insitut Català del Suro. Inicialment, es va ubicar a un immoble propietat d'AECORK, però ben aviat les instal·lacions van ser insuficients.

El govern municipal de l'any 2004, amb la ferma voluntat de que l'Institut es mantingués a Palafrugell (cal esmentar que altres poblacions sureres hi estaven interessades) va oferir l'edifici de propietat municipal on actualment s'ubica.

Per la seva rehabilitació i adequació es va obtenir una subvenció FEDER i un sistema de finançament de l'Institut Català de Finances, avalat per l'Ajuntament de Palafrugell.

El passat 27 de juny es va commemorar el 25è aniversari d'aquesta institució amb la visita de la Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, que alhora ostenta la presidència d'aquest consorci.

D'altra banda, el Museu del Suro ha celebrat també els seus 25 anys des de la inauguració dels primers espais d'exposició permanent, a l'antiga seu del carrer Tarongeta. Fins l'octubre de 2010, es van rebre 234.000 visitants.

A la nova seu del Museu, la qual va obrir les seves portes el 30 de juny de 2012, ja hi han passat més de 100.000 persones. En aquests anys, l'exposició ha treballat sobre una base patrimonial i s'ha convertit en un pol d'atracció pel municipi.

Palafrugell coneix i valora el seu passat surer, però el més important, és conscient del futur del sector, icona del qual és el propi Institut Català del Suro, centre d'investigació i recerca de referència internacional. El municipi seguirà apostant per concentrar els organismes institucionals que giren al voltant del sector, mantenint-se com a referència en el món del suro.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons