Rosa Laviña Carreras

Dates del fons 1917-2011

Rosa Laviña Carreras (Palafrugell 1918 – Tolosa 2011). Era filla de Martí Laviña, barber i llibreter de Palafrugell d'ideologia anarquista, i d'Engràcia Carreras, modista. A Palafrugell la Rosa treballava d'aprenenta de sastressa i militava a les Joventuts Llibertàries. El gener de 1939 la família va marxar a l'exili a França; a la frontera varen perdre el contacte amb Martí Laviña, que va morir el 7 de març de 1939 a Arràs.

Van passar per diferents camps de refugiats; és en el camp d'Argelers on la Rosa va conèixer Pere Vaqué, qui més endavant esdevindrà el seu marit. El matrimoni va establir el seu domicili a Montalban, on treballaven de sastres i realitzaven tasques d’ajuda per a la Solidaritat Internacional Antifeixista, ajudant a presos del franquisme i els seus familiars, a refugiats i a maquis (van tenir allotjats a casa seva Ramon Vila Caracremada i Marcel·lí Massana).

A Montalban va néixer la seva filla Diane. En Pere va morir quan la nena tenia quatre anys. Amb el temps la Rosa va refer la seva vida amb Etienne Guillemeau, a Tolosa, amb qui va continuar la tasca d'ajut a refugiats espanyols; amb ell va obrir un restaurant vegetarià. Rosa Laviña va continuar sempre vinculada a la CNT, i va mantenir una relació d'amistat amb Frederica Montseny. Escrivia a les autoritats d'Espanya i França donant la seva opinió sobre temes d'actualitat, i va aportar el seu testimoni en diferents actes, publicacions, documentals i investigacions sobre la Guerra Civil i l'exili.

Abans de la mort de Franco havia travessat la frontera en algunes ocasions; després, va mantenir amb assiduïtat el contacte amb Palafrugell, on venia a passar temporades. El març de 2011 la seva vila natal li va dedicar un carrer, arrel d'una enquesta popular.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

No heu trobat el que buscàveu?